Consell de Mallorca

Més de 104.000 euros per al projecte Cultura en Xarxa 2011

ftrsnnhud3 | 22 Març, 2011 11:54

El conseller de Cultura i Patrimoni, Joan Font, acompanyat del director insular de Cultura, Maties Garcias, ha presentat avui matí els detalls de la programació Cultura en Xarxa 2011, un projecte inaugurat l’any 2008, i que ha esdevingut un èxit rotund, tant pel que fa al públic, que amb la seva assistència a les activitats proposades en demostra l’aprovació, com per la implicació i la resposta dels ajuntaments de l’illa que s’hi han adherit a través d’un conveni amb el Consell de Mallorca.

Enguany, el Departament de Cultura i Patrimoni ha fet una aposta decidida pel projecte Cultura en Xarxa, i n’ha incrementat considerablement la inversió de la Direcció Insular de Cultura. En aquest sentit, el conseller Joan Font ha explicat que «tenint en compte la conjuntura econòmica que travessam, i els problemes de finançament amb què es troben els ajuntaments de Mallorca, hem pres la decisió de prioritzar aquest projecte, i dotar-lo econòmicament dels recursos necessaris per assegurar-nos que els pobles de l’illa puguin accedir a una oferta cultural estable i de qualitat».

Per aquesta raó, mentre que la inversió en el programa Cultura en Xarxa l’any 2009 va ser de 69.475 €, i va suposar una oferta de set activitats diverses i cinquanta-dues funcions itinerants; el 2010 es va aplicar una lleugera retallada, i es va passar a una inversió de 67.795 €. Així i tot, s’oferiren quinze activitats i les propostes itinerants augmentaren a setanta-una.

L’any 2011, com s’explicava més a dalt, el Departament de Cultura i Patrimoni ha donat una prioritat especial al projecte Cultura en Xarxa, i la inversió total prevista per aquest programa és superior als 104.000 €. Aquesta xifra suposa un augment de més de 36.000 euros respecte al total que es destinà al mateix programa el 2010. Enguany, s’han recollit vint-i-una activitats a través de la “bústia de projectes” i es duran a terme fins a noranta-dues activitats itinerants pels pobles de l’illa. També s’han inclòs activitats produïdes des de la mateixa Direcció Insular de Cultura.

Actualment, la majoria dels municipis mallorquins tenen un conveni amb el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell per a aquest projecte, en el qual s’estableixen els termes en els quals ambdues institucions han de col·laborar per poder fer una actuació cultural compartida, atès que la cultura, en un sentit ample, és un element bàsic per a la vida de les persones i dels municipis.

Amb aquesta iniciativa, el Departament de Cultura i Patrimoni compleix amb l’article 70.18 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, que atribueix la competència en matèria de foment i de difusió d’activitats artístiques i culturals als consells insulars, que han d’assegurar-se que aquestes activitats arribin a tots els racons de l’illa, a través dels consistoris.

El conveni funciona de la manera següent: per una banda, els ajuntaments es comprometen a mantenir actualitzat el cens d’espais culturals, amb la finalitat que el Consell pugui disposar d’una guia d’equipaments culturals; per l’altra, la Direcció Insular de Cultura, que programa periòdicament cursos de formació per als tècnics de cultura dels ajuntaments, els posa a l’abast el centre de recursos de materials tècnics adients per poder fer les activitats culturals.

Entre els objectius del programa Cultura en Xarxa (Xarxa d’Activitats Culturals a Mallorca, que gestiona la Direcció Insular de Cultura) s’hi té en compte la possibilitat de constituir una xarxa activa d’oferta cultural per tot Mallorca, produir activitats per augmentar l’oferta cultural als municipis, promoure iniciatives de producció en tots els àmbits de creació (arts visuals, escèniques, musicals i multimèdia), esdevenir una eina d’interconnexió entre els diferents municipis i el Departament de Cultura i Patrimoni i incentivar l’intercanvi d’iniciatives culturals entre els diferents ajuntaments i el Consell.

Per presentar les mesures de difusió de les activitats de Cultura en Xarxa previstes, i també per fomentar l’intercanvi d’experiències entre el personal tècnic i els regidors de Cultura dels ajuntaments de Mallorca es desenvoluparan demà, dimecres, dia 23 de març, les II Jornades Cultura en Xarxa a la biblioteca Cas Metge Rei de Santa Maria del Camí. Joan Carreras, periodista del 3Cat24, exdirector del Canal 33 i, anteriorment, responsable de la gestió i del coneixement a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3 i /Catalunya Ràdio) participarà també en les jornades, amb una ponència sobre «Les xarxes i l’entorn en l’àmbit cultural».

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb